Practisch

Men moet een redelijk vlak en stabiel stuk grond met een oppervlakte van +/- 20 x 10 meter voorzien. Het makkelijkst is wanneer de machine naast de boomstammen opgesteld kan worden, zodat de stammen op de hefarmen kunnen gerold worden. De stamheffers aan de machine staan aan de kant van de chauffeur van het trekkend voertuig. Hou daar rekening mee, voor het plaatsen van uw boomstammen. Links of rechts van de weg, afhankelijk of men voor- of achteruit op het terrein moet binnenrijden. Hier vind u een schets van een typische zaagwerf.

Let op de toegankelijkheid van de werf, breedte van de straat en de toegangspoort. De zaagmachine en het trekkend voertuig in transportstand zijn samen 15 meter lang, 2,50m breed en 3,0m hoog. Dat vergt dus wel enige ruimte, vooral voor het manoevreren in smalle opritten. Als men korte bochten moet nemen zal het achterste deel van de machine uitzwenken, waardoor bijna dubbel zoveel breedte vereist is. Dit geldt zowel in achteruit als voor voorwaartse maneuvers.

cabstar + zaagmachine

Een goed voorbereide zaagwerf bespaart u tijd (en geld) op de zaagdag zelf. (stapel uw stammen op dwarsliggers, dat rolt makkelijker). Log-ic kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen, noch voor schade aan poorten, afsluitingen, opritten, riooldeksels e.d. wanneer de zaagwerf op een moeilijk bereikbare plaats gelegen is.

tijdens het zagen

Hoe gaat het in z'n werk ?

U zorgt voor de nodige mankracht om de stammen tot de machine te rollen, en om het gezaagde hout van de machine te nemen, en weg te stapelen. U zorgt ervoor dat de stammen de maximale lengtes en diktes niet overschrijden. (Zie FAQ pagina).
Bedenk dat het werk sneller klaar is wanneer er voldoende hulp beschikbaar is. Als de operator van de zaag mee moet helpen met aanbrengen van stammen en/of afvoeren van planken, of knoestige stammen opschonen, daalt de productiviteit navenant. Ook het scannen van de stammen en het verwijderen van nagels doet de klant.
Bij grote hoeveelheden, of wanneer de stammen op elkaar liggen, of als het grote exemplaren zijn, is een tractor, vorklift of kraan vereist. Op verzoek kan bij LOG-ic een Avant kniklader gehuurd worden. Voorzie ook een kettingzaag om tenen of knoesten van de stammen te zagen. Of beter: doe dat op voorhand.

Sedert 2012 hebben wij ook een Avant 635 TDL lader / gereedschapsdrager waarmee nagenoeg alle logistieke handelingen met boomstammen voor u kan gedaan worden. Dit gaat van het voorbereiden van de werf, (klaarleggen van de stammen) tot het verzamelen van de stammen uit het bos. De Avant 635 is een van de krachtigste uit het Avant gamma, en kan zeer snel en efficient met meer dan 150 verschillende hulpstuken uitgerust worden om allerhande werkzaamheden uit te voeren in tuin, park en bos. Ook het uitgraven / uitboren van wortels of exoten is met deze machine kinderspel. Door het lage gewicht in combinatie met brede, lage druk banden en de grote wendbaarheid van de Avant wordt bijna geen schade aan de bodem veroorzaakt.

Op de site van Avant vindt u een overzicht van de verschillende aanbouwgereedschappen. U kunt deze kniklader ook huren voor te assisteren bij de zaagwerken, maar de machine kan ook voor andere werkzaamheden ingezet worden. Zoals voor het verplaatsen van zand, dolomiet, compost..., het uitgraven van struiken of wortels, het laden van (afval)containers enz. Verder moeten de stammen zuiver zijn, vrij van zand, kiezel, en er mogen zeker geen nagels of andere metalen voorwerpen in zitten. Kijk ook naar onze FAQ pagina (veel gestelde vragen).

Avanttecno

En verder ?

Zagen natuurlijk... Een goed voorbereide en goed georganiseerde werf is stukken productiever! Hier ziet u een partij eik dat in november 2015 gezaagd werd voor de parketfabrikant Houtambacht in Minderhout. Onnodig te vertellen dat enkel eerste kwaliteit bomen en zaagwerk in aanmerking komt voor verdere verwerking tot vloeren. Let vooral op de zeer professionele manier van oplatten!

eikenrollen
resultaat